Ferieadfærd: Danmark er mest trygt, men udlandet trækker

Profilbillede
dato

Danskerne fastholder ifølge Dansk Kyst- og Naturturisme og VisitDenmarks årlige analyse af danskernes ferieadfærd interessen for Danmark som feriedestination, men der er også forhåbninger om udlandsferier i 2021. Særligt nabolandene trækker, mens rejselysten aftager, jo længere væk feriedestinationen ligger.

Corona-pandemien efterlod tydelige aftryk på danskernes ferieadfærd i 2020, hvor mange måtte aflyse udlandsferien og i stedet tilbringe ferien i Danmark - flere sprang sågar ferien helt over. I 2020 var 65 procent af danskerne på mindst en ferie med overnatning, mens samme andel i 2019 var 85 procent.

Det viser den årlige analyse af danskernes ferieadfærd foretaget af Dansk Kyst- og Naturturisme og VisitDenmark. Det var særligt kyst- og naturferier, der trak danskerne på ferie sidste år, og rejsemotiver som afslapning, tryghed og natur var i højsædet.

"En stor andel af danskerne tilbragte sidste år ferien i Danmark, hvilket gav en tiltrængt saltvandsindsprøjtning til store dele af det danske turismeerhverv. Corona har ifølge undersøgelsen fortsat stor indvirkning på danskernes rejselyst og forventningerne til fremtidig rejseaktivitet og valg af destination, hvor valget i høj grad står og falder på destinationens håndtering af pandemien", fortæller Sisse Wildt, som er kommunikationschef hos Dansk Kyst- og Naturturisme.

Hun tilføjer yderligere, at Danmark generelt er det rejsemål, hvor danskerne føler sig mest trygge. 73 procent af de adspurgte mener i høj eller meget høj grad, at Danmark har haft en ansvarlig tilgang til coronasituationen.

Optimisme at spore i danskernes rejseaktivitet
Der er generelt optimisme at spore i danskernes forventninger til sommeren 2021. De forventede ferieplaner er imidlertid præget af, at danskerne ikke forventer at besøge Danmark i samme omfang som i 2020 og i højere grad forventer at tage til udlandet.

Lidt over hver anden dansker påtænker at tage på ferie udenfor Danmarks grænser inden for et år, hvor det særligt er nabolandene Tyskland og Sverige samt Sydeuropæiske lande som Spanien og Italien, der trækker.

Til trods for, at ønsket om udlandsrejser stiger, forventer danskerne også, at deres primære ferierejse vil foregå i hjemlandet: Knap hver anden dansker forventer nemlig at holde ferie i Danmark i 2021, svarende til ca. 2,7 mio. danskere.

"Danmark er et skønt ferieland med unikke oplevelser, hvilket blev kraftigt understreget af sidste års tilfredse sommergæster. Lige nu forholder mange danskere sig afventende i forhold til at booke årets sommerferie, og derfor kommer vi også i år til at sætte massivt fokus på Danmark som rejsemål, så vi kan inspirere danskerne til at tage ud og besøge de mange destinationer, som er meget mere end bare klar til at byde gæsterne velkomne", siger marketingdirektør Janne Grønkjær Henriksen fra VisitDenmark.

36 procent af danskerne venter ifølge analysen og ser, hvordan situationen udvikler sig og booker i stedet deres ferie med kort varsel, mens 34 procent vurderer, at de er usikre på, hvorvidt de overhovedet vil rejse de kommende 12 måneder.

VisitDenmark har netop udrullet en ny kampagne i regi af sidste års ”Meget mere end bare Danmark”-kampagne, som har fokus på de mange anderledes og uventede ferieoplevelser, man kan få i Danmark.

Corona bremser de bæredygtige rejseintentioner
Bæredygtighed er fortsat er et vigtigt emne for de danske turister, men corona har sat pause på udviklingen i de bæredygtige rejseintentioner i årets måling. Andelen af de såkaldte grønne idealister, som vægter bæredygtighed højt i valget af næste ferie, er i 2021 faldet med 6 procentpoint til 18 procent, mens 45 procent ikke forventer, at bæredygtige eller miljømæssige hensyn vil få betydning for deres kommende ferie.

"Selvom bæredygtighed endnu ikke har cementeret sig som en reason to go i sig selv, anser danskerne fortsat miljøansvarlighed som vigtigt på ferien, To ud af tre danskere føler et ansvar for at beskytte miljøet i de lande, de besøger, og mere end hver anden mener, at det er vigtigt, at deres forbrug på ferien gavner lokalsamfundet. Det er også godt i tråd med de tendenser, vi kan se i andre undersøgelser - at bæredygtighed er på vej frem som noget, der bare skal være på plads," forklarer Sisse Wildt.

Danmark vurderes generelt til at være det mest bæredygtige rejsemål ud fra en række parametre som for eksempel hygiejnestandarder, økologiske fødevarer, grønne og bæredygtige løsninger samt en passende turistmængde og gode muligheder for at cykle.

Det er sjette gang, at Dansk Kyst- og Naturturisme og VisitDenmark gennemfører Dansk Image- og potentialeanalyse.

Kilde: Dansk Kyst- og Naturturisme